Kommunalbestyrelsen vedtog mandag d. 25.1 at sende et forslag til en ny kommuneplan i høring, men inden da var der mange afstemninger om ændringsforslag. Ændringsforslagene afslørede at forslaget alene støttes af det borgerlige flertal, mens hele oppositionen ønskede væsentlige ændringer i forslaget. Selv om oppositionen langt hen af vejen er enige om de væsentligste ændringer, så var der nuance forskelle, og hvert parti har udarbejdet deres egne mindretal.
Enhedslistens mindretal lyder således:
Enhedslistens Mindretalsudtalelse til kommuneplan 2021
Enhedslisten er kritiske over for, at forslaget til ny kommuneplan kun er en mindre revision af den hidtil gældende kommuneplan. I Enhedslisten ønsker vi en større revision af kommuneplanen, med henblik på:
- Effektivt at hindre en yderligere fortætning af Frederiksberg, hvorimod der i forslaget reelt lægges op til at befolkningstallet de næste 10 år kan øges med 5-6.000 borgere. Der bør kun i et meget begrænset omfang bygges nye boliger og kun boligtyper som Frederiksbergs borgere mangler.
- En gennemgribende grøn omstilling af byen, med mere plads til bynatur, øget biodiversitet og begrænsninger på byens CO2-udslip. Herunder omlægning af trafikstrukturen, blandt andet ved hjælp af trafik-øer som hindre gennemkørende trafik uden ærende på Frederiksberg, og
- åbner for forsøg med lokal borgerinddragelse omkring skabelsen af bydele, der kan danne rammen om et rigt socialt liv med høj livskvalitet for alle der bor i bydelen, f.eks. i Svømmehalskvarteret.
I det konkrete forslag har vi følgende mindretal:
Enhedslisten
- er Imod høje bebyggelsesprocenter, herunder bebyggelsesprocenten på Nordens Plads,
- ønsker CO2-neutral byggeri med lokal produktion af vedvarende energi.
- er imod rammer, hvor etageantallet er højere end 6 i rammeområder, hvor der ikke foreligger en endelig lokalplan.
- mener, at kriterierne for lejlighedssammenlægninger bør revideres med henblik på at fastholde flere mindre boliger på Frederiksberg.
- ønsker som udgangspunkt ikke, at der kan indrettes selvstændige tagboliger, da dette øger fortætningen i byen.
- er Imod rammebestemmelsen om, at der i særlige tilfælde kan tillades, at små boliger er ensidigt belyste og nordvendte eller beliggende ud til stærkt trafikerede veje eller jernbaner.
- er imod de angivne kriterier for, hvornår der i lokalplaner fraviges for krav om alment boligbyggeri, fordi vi ønsker flere almene boliger
- ønsker, at Søndermarken Kirkegård indgår i byudviklingsområdet Frederiksberg Bakke, for at kunne medtænke denne i en udvidelse af biodiversiteten i området.
- ønsker, at der i hovedstrukturens afsnit om reduktion af varmeø-effekt indgår, at kunstgræsbaner skal omlægges helt eller delvist til naturgræs.
- støtter ikke Kommuneplan 2021’s tilkendegivelser omkring fremtidig metro.
- støtter ikke at der etableres 1600 ekstra parkeringspladser ved ændring af vejprofiler mv.
- er imod anlæg af P-kælder bag Rådhuset for offentlige midler
- er imod det foreslåede anlæg af nyt byrum på Frederiksberg Bakke, da det er et rent forskønnelsesprojekt, uden væsentlige trafikale forbedringer,
- er imod, at der kan tilføjes bilparkeringspladser ud over den for projektet fastsatte norm, såfremt de etableres i kælder.
- ønsker en reduktion af de fastlagte parkeringsnormer, herunder en reduktion for familieboliger til 0,5 per lejlighed.
- mener, at der i nye lokalplaner skal stilles krav om etablering af p-pladser til delebiler og til opladning af elbiler, samt at der sættes mål for opstilling af lyn-opladningsanlæg til elbiler og elcykler.